Japonya, Çin ve Rusya ile ortak uçuşlar nedeniyle güvenlik endişeleriyle karşı karşıya
Japon, Çin ve Rus uçaklarının kendi toprakları yakınında ortak uçuş yaptığına işaret eden Japonya, savaştan sonra en güçlü güvenlik ortamıyla karşı karşıya olduklarını duyurdu.
Japonya Başbakanı Kishida Fumio, Saitama eyaletindeki Hava Öz Savunma Kuvvetleri’nin (ASDF) Iruma Hava Üssü’nde yaptığı konuşmada bölgesel jeopolitiği değerlendirdi.
Çin ve Rus uçaklarının Japonya yakınlarında ortak uçuş yaptığını hatırlatan Kishida, ülkesinin savaştan sonra en güçlü ve en karmaşık güvenlik ortamıyla karşı karşıya olduğunu belirtti.
Kishida, “Etrafımızda statükoyu tek taraflı olarak değiştirme girişimleri artıyor” dedi ve ulusal savunmayı güçlendirmek için uzun menzilli füzelerin acilen konuşlandırılması gerektiğini ekledi.
Japonya Başbakanı, ülkesinin Aralık 2022’de “Ulusal Güvenlik Stratejisi, Ulusal Savunma İlkeleri ve Uzun Vadeli Savunma Programı” gibi 3 ulusal doktrinini güncellediğini hatırlattı.
Kishida, Kuzey Kore’nin füze ve nükleer tehditleri de dahil olmak üzere bölgesel güvenlik sorunlarına karşı Japonya’nın savunmasını güçlendirmek için gerekli finansmanı sağlama sözü verdi.
Çin ve Rus bombardıman uçaklarının Kasım 2022’de ve bu yılın haziran ayında Japonya yakınlarında ortak uçuş yapmasının ardından ASDF uçakları önleme uçuşu için havalandı.
Japonya’nın hava sahası ihlal edilmemesine rağmen, hükümetin derin endişeleri Savunma Bakanlığı tarafından diplomatik kanallardan Çin ve Rusya’ya iletildi.
“Karşı saldırı” yeteneği
Güncellenen ulusal doktrinler doğrultusunda Çin “en büyük stratejik zorluk” olarak tanımlanırken, Kuzey Kore “eskisinden daha ciddi ve daha yakın bir tehdit” olarak tanımlandı.
Japonya’nın “Çin ve Kuzey Kore gibi ülkelerin füze tahkimatlarının büyük miktarda yenilenmesiyle yalnızca füze savunması yoluyla baş edemeyeceği” kaydedildi.
Kapasite marjında, Japonya’nın “asgari bir meşru müdafaa tedbiri olarak düşman topraklarına etkili karşı saldırı yapma yeteneğini kazanması gerektiği” belirtildi.
Doktrin doğrultusunda Japonya, acil durumlarda saldırıları caydırmak amacıyla “başka bir ülkenin topraklarına doğrudan karşı saldırı” yapabilecek askeri kapasiteye sahip olabilecek.