Temiz enerji teknolojisi yatırımlarına hız verildi
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) World Power Investments 2023 raporundan derlenen bilgilere göre, yıllardır petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlara yatırım yapan, üreten ve dünya çapında dağıtan şirketler, yatırımlarla emisyon önlemlerini azaltmanın yanı sıra rüzgar, hidrojen, karbon yakalama ve biyogaz teknolojileri. yatırım alanlarını çeşitlendirmeyi hedeflemektedir.
Avrupa merkezli bu şirketler portföylerinde yenilenebilir enerjiye yer verirken, bu alanda birleşme ve satın almalar yoluyla, ortaklıklar kurarak veya doğrudan yatırım yöntemlerini kullanarak yer alıyorlar.
İlk etapta rüzgar ve güneş enerjisi yatırımı yapan şirketler, daha sonra offshore rüzgar, hidrojen, karbon yakalama ve saf teknolojilere odaklanmaya başladı.
Fransa ve Norveç’te açık deniz rüzgarı
Fransa merkezli çok uluslu petrol şirketi TotalEnergies, geçen yıl 6 gigawatt’lık açık deniz rüzgar kurulum hedefini 11 gigawatt’a çıkarmaya karar verdi.
Merkezi Hollanda’da bulunan bir İngiliz-Hollanda yan kuruluşu olan Shell, açık deniz rüzgar kapasitesini 9 gigawatt artırmayı hedefliyor.
Norveç devlet kontrolündeki çok uluslu Equinor, açık deniz rüzgar enerjisi kapasitesini 2030 yılına kadar 12-16 gigawatt’a çıkarmayı hedefliyor.
Biyometan ve biyodizel üretimine odaklanan petrol ve gaz şirketleri, geçtiğimiz yıl biyoenerji alanında 11 milyar dolarlık yatırım yaptı.
Büyük ölçekli hidrojen odaklı projeler yapım aşamasındadır
Rapora göre, Londra merkezli enerji şirketi BP, Avustralya’da faaliyet gösteren ve hidrojen odaklı Western Green Energy Hub’ın yüzde 40 hissesini satın aldı.
Bu gelişme, şirketin İspanya’nın Valensiya kentindeki rafineri operasyonları için hidrojen, biyoyakıtlar ve yenilenebilir enerji geliştirme projelerine yönelik 2 milyon dolarlık taahhüdünü açıklamasının ardından geldi.
Öte yandan Shell, Avrupa’nın en büyük hidrojen projelerinden biri olan Holland Hydrogen I için de geçen yıl nihai yatırım kararını verdi.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), BP ve Masdar ile çalışan gaz santrallerinde karbondioksit yumuşatma işlemlerine başladı.
Şirket ayrıca İngiltere’deki “H2Teesside” projesinde karbon yakalama teknolojilerini kullanarak doğal gazdan hidrojen üretmeyi hedefliyor.
Aramco, karbondioksit yakalama kapasitesini 9 milyon tona çıkaracak
Suudi Arabistan’ın ulusal petrol ve gaz şirketi Saudi Aramco, 2027 yılına kadar karbondioksit yakalama kapasitesini 9 milyon tona çıkarmayı hedefliyor.
Şirket, geçen yılın ortasında yayınladığı ilk sürdürülebilirlik raporuna göre 2030 yılına kadar 11 milyon ton hidrojen üretmeyi hedefliyor.
Malezyalı petrol ve gaz şirketi Petronas, yılda 3,3 milyon ton karbondioksit yakalamayı hedefleyen Kawasari açık deniz karbon yakalama, kullanma ve depolama projesi için nihai yatırım kararını verdi.
Rapora göre, bu küresel şirketler için giderek artan destekleyici politikalarla, karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojileri, biyogaz ve düşük emisyonlu hidrojen sahaları, petrol ve gaz şirketlerinin proje yönetimi ve mühendislik yeteneklerini kullanmaları için uygun alanlar olarak fiyatlandırılıyor.